header-img

Project Bright Nepal

Bright Nepal is een weeshuis in Kathmandu. Dit project is opgestart in 2014. In dit project zijn nu 30 kinderen opgenomen. Voor deze kinderen werden in eerste instantie alleen de kosten voor de school en schoolspullen betaald. Tijdens de aardbeving in Nepal in 2015 is het pand waarin de kinderen woonden verwoest. Wij hebben toen besloten om extra hulp te bieden en de kosten voor huisvesting te financieren. De gedachte was dat betalen voor de opleiding weinig nut heeft als kinderen nergens veilig kunnen wonen. Dat werd mede mogelijk gemaakt omdat wij in die periode veel extra donaties kregen om hulp te bieden aan het verwoeste Nepal.

Het weeshuis Bright Nepal is opgericht door Dr. Ram Adhar Sharma Pandaey in 2012. Een belangrijke bron van inkomsten voor het weeshuis was zijn pensioen. Toen hij overleed heeft hij het weeshuis nagelaten aan zijn dochter Rama. Rama kwam echter geld tekort om de kinderen goed te kunnen verzorgen en naar school te laten gaan. Onze contactpersoon Sanjay Lama wist dat onze stichting de projecten wilde uitbreiden, en heeft ons in contact gebracht met Rama. De stichting is in 2014 begonnen met het betalen van het schoolgeld voor de kinderen.


In het weeshuis wonen nu 30 kinderen. Rama is de directrice. Er zijn twee didi’s: dat zijn vrouwen die tegen kost en inwoning in het weeshuis werken, wonen en slapen. Zo zijn er altijd vrouwelijke volwassenen in het weeshuis aanwezig, ook ’s nachts. Overdag is er ook een beveiliger aanwezig. Het hebben van een beveiliger is voor weeshuizen verplicht gesteld door de overheid in Nepal.

De kinderen gaan zes dagen per week naar school. Na schooltijd zijn ze eigenlijk altijd thuis. In het weeshuis zijn o.a. een gemeenschappelijke (eet)kamer, jongens- en meisjeskamers, een keuken, een voorraadkamer en het kantoor van Rama. En er is ook een door ons ingerichte computerkamer.


Het weeshuis heeft meerdere weldoeners. Naast onze stichting zijn er ook organisaties en mensen in Nepal die bijdragen, met name in natura. Zo is er bijvoorbeeld iemand die wekelijks een zak rijst geeft. Ondanks al deze giften is het nauwelijks mogelijk om rond te komen.

In 2018 hebben we een gezondheidscheck laten uitvoeren en kwamen we er achter dat de kinderen erg ondervoed waren en de hygiëne te wensen overliet.
Sandra is naar Nepal gegaan en heeft samen met een Nepalese verpleegkundige een aantal noodzakelijke acties ondernomen. Zo heeft de stichting alle kinderen naar de tandarts laten gaan en nieuwe matrassen en beddengoed gekocht. Ook verzorgen wij tijdelijk een lunch op school zodat we zeker weten dat de kinderen goed te eten hebben. Sindsdien houden we de gezondheid van de kinderen goed in de gaten.